HoryZonty 

festival horského filmu a dobrodružstva 

Ďalšie informácie
Ing. Marie Borkovcová, PhD

Ing. Marie Borkovcová, PhD

Entomofágia (workshop)

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Srdcia divákov si získa Mária Borkovcová prípravou netradičných dobrôt – čerstvého chleba z cvrčkov, placiek s múčnymi červami, či pusiniek s múčnymi červami. Skutočnou pochúťkou budú podľa jej slov cvrčky v karamele.

Doktorka pôsobiaca na Mendelejovej poľnohospodárskej a lesníckej univerzite v Brne sa zaoberá entomofágiou – prípravou a konzumáciou chrobákov a iného hmyzu už vyše päť rokov. Dnes prednáša v mnohých českých mestách, na Slovensku vystúpi prvýkrát.

Na festivale ukáže spôsob, akým si sama pripravuje jedlá z chrobákov, červov a hmyzu. Diváci budú svedkami varenia cvrčkov v karamele. „Chrobáky sa rýchlo kazia, preto sa v krajinách, kde je ich konzumácia bežná predávajú na trhu živé,“ povedala pani Borkovcová. Sama usmrtí cvrčky pred prednáškou ponorením do vriacej vody. „Je to otázka niekoľkých sekúnd,“ tvrdí najznámejšia česká entomofágička, ktorá si dokáže získať publikum natoľko, že jej maškrty ochutná aj ten najväčší nepriateľ hmyzu.