Červy na raňajky, obed aj večeru
Cvrčky v karameli, placky z múčnych červov, či chlieb s cvrčkami. Nechutné? Práve naopak. V niektorých jedlách dokonca prítomnosť chrobákov a hmyzu nie je poznať. „Navyše majú tieto živočíchy takmer neutrálnu chuť, hoci niektorí vravia, že chutia ako oriešky,“ tvrdí Mária Borkovcová, ktorá sa prípravou pokrmov z chrobákov a iného hmyzu zaoberá už vyše päť rokov.
Priviedol ju k tomu profesor Povolný, ktorý podobne ako ona vyučoval na Mendelejovej poľnohospodárskej a lesníckej univerzite v Brne zoológiu. „Najskôr to robil len ako atrakciu pre študentov. Keď rozprával o chrobákoch, dal si jedného do úst a všetci v sále zvýskli,“ rozpráva o začiatkoch entomofágie Borkovcová.
Entomofágia je veda, zaoberajúca sa prípravou pokrmov z hmyzu a chrobákov. V súčasnosti je na svete približne 3000 etník, ktoré konzumujú tieto drobné živočíchy. V niektorých krajinách ako je napríklad Čína či Japonsko sa predávajú červy v darčekových košoch. „Je to strava bohatá na bielkoviny, má podobnú stavbu ako ryby,“ vysvetľuje žena, ktorá robí „pokusy“ i na sebe. Spolu s kolegom Vladimírom Fišerom sa rozhodli vyskúšať účinky konzumácie chrobákov na ľudský organizmus. Týždeň strávili na konskej farme, kde mali pokoj a nikto ich nevyrušoval, aby zistili, či sa dá živiť len červami. „Po týždni nám to už nechutilo,“ spomína Fišer, ktorému sa v noci snívalo o pečenom prasati. „Bolo to, akoby sme jedli len polystyrén. Na raňajky, obed aj večeru,“ dodáva s úsmevom. Na zdraví však žiadne negatívne účinky dvojica nepocítila. Je to vyvážená strava. Dokonca sa vedecky dokázalo, že keby do oblastí postihnutých vlnou Tsunami zhadzovali jedlá pripravované z hmyzu, zachránili by oveľa viac ľudí. „Tento živočíšny druh má výhodu, že je ľahký a má rovnaký počet bielkovín a proteinov ako niektoré nám známe potraviny,“ poznamená snáď najznámejšia česká etnomofágička.
Jedna agentúra zverejnila výsledky prieskumu o tom, v ktorej krajine sú najšťastnejšie deti. Z pozorovaní vysvitlo, že najviac sa smejú mladí Japonci. Pôvodcom ich šťastia je vysoká konzumácia rýb, ktoré obsahujú nenasýtené omega tri mastné kyseliny. Rovnaké zloženie týchto kyselín majú práve chrobáky.
Mária Brokvocová robí za rok približne sedem prednášok. Pozývajú ju cestovatelia, lekári, kuchári, dokonca i someliéri. Tí sa zaoberajú hlavne druhmi vína, ktoré by k jedlám z hmyzu boli najvhodnejšie. „V Čechách zatiaľ nemáme reštauráciu, v ktorej by sa hmyz pripravoval, ale v Nemecku a niektorých ďalších európskych krajinách je takýchto reštaurácii niekoľko,“ hovorí Borkovcová.
Za najväčšiu poctu považuje pochvalu od cestovateľskej legendy Miroslava Zigmunda. „Pred dvoma rokmi mi jednej z mojich prednášok vyjadril svoju spokojnosť,“ spomína na záver sympatická „hmyzožrútka“.
(bp)